Ai încercat să-i dai bucăți?

Ai încercat să-i dai bucăți?

Ai încercat să-i dai bucăți?

Copilul meu nu mănâncă. Are 9 luni și jumătate și mâncarea nu este absolut deloc o prioritate. Țâța este viața lui și din fericire e mereu plină, iar el se dezvoltă impecabil, ba mai mult, are dimensiuni peste vârsta lui.

Legat de dimensiunile lui și cât mănâncă, oamenii din jurul nostru se împart în 3 categorii:

  1. cei care îmi spun să nu îi mai dau așa multă mâncare că e grăsuț, moment în care efectiv mă tăvălesc pe jos de râs și bat cu pumnii în podea.
  1. cei care știu că nu mănâncă și se simt obligați să îmi dea un sfat chiar dacă nu îl solicit. Ați observat că nu ai cum să povestești ceva fără să primești un sfat? Și nu o spun cu răutate pentru că și eu fac la fel cu alții, iar atunci când mi se întâmplă mie îmi vine să mă plesnesc singură că îmi dau seama că sigur sigur am reusit sa enervez un număr considerabil de oameni cu sfaturi complet nesolicitate. Karma e mereu pe fază așa că mă răsplătește cu fix aceeasi monedă: muuulte sfaturi nesolicitate și de cele mai multe ori exasperant de repetitive. Cel mai frecvent este: “Ai încercat să-i dai bucăți?”. Nu încerc să fiu hater, dar oare e vreo mamă pe lumea asta pe care să n-o ducă capul să încerce ceva atât de basic? Evident că am încercat să-i dau bucăți.

Am încercat piure, am încercat bucăți, am mâncat lângă el, l-am lăsat sa mănânce singur, am încercat să îi dau eu, am încercat legume, fructe, gătit la abur, gătit la cuptor…nu mai continui că pierdem timpul degeaba, ați înțeles ideea.

3. Cei care știu exact prin ce trec și mă asigură că va mânca. E, abia cu ăștia e o plăcere să conversez. Nu mă sfătuiesc să nimic, nu mă întreabă dacă am încercat bucăți, pur și simplu mă lasă să mă descarc și mă asigură că va mânca.

Morala: unii mănâncă, unii ba. Atunci când o mămică îți povestește de cele mai multe caută doar sa se descarce, în caz că vrea sfat te va întreba. Poate cu ocazia asta înțeleg și eu să ascult mai mult și să sfătuiesc mai puțin.

Copiii vostri cate lunițe au?

Copiii vostri cate lunițe au?

Copiii vostri cate lunițe au?

        Din momentul in care esti insarcinata sau macar te gandesti sa faci un copil incepi sa vezi peste tot parinti cu copiii lor, cursuri de parenting, carti, grupuri, etc…parca ti se ia un val de pe ochi. Din timpul sarcinii am inceput si eu sa ma preocup despre ce inseamna sa fii mama, sa nasti, sa alaptezi, sa diversifici…
       Nu mi-am făcut stiva de cărți de parenting că pe mine părinții mei nu m-au crescut din cărți și am fost un copil reușit, fericit și cu bun simț, consider ca cel mai important in a-ti creste corect copilul este sa iti asculti instinctul, dar sunt lucruri pe care trebuie sa le inveti, asa ca ma documentez in limita bunului simt.
     Din timpul sarcinii am simtit ca este adevărat că ușor ușor creierul chiar pare să se micșoreze și e din ce în ce mai dificil să te poti concentra la orice nu este legat de copil.
       Exact cum îmi spunea nașa mea cand era insarcinata și mă gândeam ca exagerează „Te ridici de pe scaun să mergi la baie, iar la jumătatea drumului ai uitat unde te duceai.” De acord cu ea 300%, mai ales in timpul sarcinii, parca dupa ce nasti iti mai revii putin, dar atentia ta e mai mereu catre copil si nu catre altceva. In ciuda acestui fapt, mi-au ramas suficienti neuroni încât sa nu zic că al meu copil împlinește „lunițe”.
       Pot înțelege mânuțe și piciorușe și alte diminutive justificabile că alea chiar sunt mici, e decent să le diminutivam, dar lunițe?! Mânuța este considerabil mai mică decât cea a adultului, dar fraților lunița asta vomitivă prezentă peste tot (fara nicio exagerare va zic ca nu exista un grup de 4 mame unde sa nu fie macar una cu lunite) are tot 30/31 zile, care la rândul lor au tot 24 ore, fiecare cu 60 minute, fiecare cu 60 secunde. Sau și alea devin ziluțe, oruțe, minuțele și secundici?
Ma zgarie atat de rau pe retina/timpan incat mi se zbate ochiul de zici ca-s Chucky, papusa ucigasa.
       Și altă chestie care este aproape la fel de iritantă este acea dorință de a te referi la vârsta copilului în luni până când face ăla 18 ani. Bă nene dacă a făcut un an copilul înseamnă că putem spune ca are 1 an și o lună, în loc de 13 luni, sau 1 an și 9 luni, în loc de 21 luni. Chiar nu înțeleg de ce ma obligi să-mi exersez matematica din clasele primare?!
La fel și cu gravidele. Când te întreabă o „negravidă” cât ai? credeți-mă pe cuvânt ca n-o interesează să afle în săptămâni să se apuce de împărțire ci în luni că toată lumea știe că pe la 9 luni îl scoți deci îți poate evalua timpul rămas și mărimea burții fără să facă calcule. Singurii oameni pe care ii interesează câte săptămâni de sarcină ai sunt medicii și alte gravide. End of story!
       Cică d-asta am facut eu băiat, că sunt rea…până ma apuc de următorul copil poate devin mai bună și iese fată.
Exact acum 9 luni

Exact acum 9 luni

Exact acum 9 luni

Acum 9 luni tot intr-o zi de duminica aduceam pe lume cel mai important om din viata mea, pe Nicholas, bebelusul meu perfect. Tot de atunci imi doresc sa scriu aceasta postare, dar la primul copil dureaza putintel sa te obisnuiesti cu toate schimbarile  care intervin si cu noua ta viata, pentru ca nimic din ce a fost nu va mai fi la fel.

In fine, revenind la acum 9 luni. Eram insarcinata in 39 saptamani si 4 zile si eram disperata sa nasc inainte de 6 octombrie. Disperarea e doar un sentiment, dar eu am fost si determinata sa fac asta asa ca am incercat tot ce se zice ca ar declasa travaliul cum ar fi: sa mananci ananas, sa faci sex, sa faci efort etc. Asa ca in sambata aia pe 3 octombrie am mai dat o tura de Herastrau, eram efectiv un elefantel in libertate cu cele 19 kg adaugate in sarcina, oboseam si daca radeam, deci va imaginati cam cat a durat sa inconjur parcul. La finalul turului am luat si pastrama cu usturoi si niste must ca muream de pofta. Nu erau pofte de gravida, eu n-am avut asa ceva pe durata sarcinii, erau pur si simplu pofte pe care eu le am din nastere. Ajuns acasa, mancat, baut, facut dus, spalat si par preventiv ca poate totusi nasc. La 23:00 eram in pat, iar la 1:33 udam patul. Nu, n-am facut pe mine, desi in ultima luna cred ca faceam pipi de 10 ori pe noapte, dar mi s-a rupt apa.

Facut iar dus, imbracat, luat bagaj si mers la spital. De mentionat ca sotul a fost foarte lucid si rational, nu m-a dus la spital in pijamale cum vezi prin filme sau alte aberatii, asa cum nici eu nu alergam ca o gaina bezmetica fara cap.

Ajung la spital la camera de garda, ma consulta si ma anunta ca e de durata la mine. Ba mai mult, se si inspumeaza ca mi-am permis sa-mi sun doctorul sa ii zic ca mi s-a rupt apa, daca aveam travaliu fals. Cand ti se rupe apa sunt sanse fix ZERO sa fie fals, dar n-aveam cu cine sa ma cert. In jur de 3:45 ajung in rezerva single (desi eu aveam dubla, dar datorita covid, nici sa nasti n-ai voie fara sa primesti rezultatul negativ la test) unde ma preia o asistenta care foarte amabil imi spune ca ar fi bine sa dorm ca voi avea nevoie de energie. Ulterior acestei afirmatii decide ca solutia cea mai buna care sa ma faca sa dorm ar fi sa intre in salon din 10 in 10 minute, ba cu o perfuzie, ba cu un formular de semnat, ba cu te miri ce altceva.

Dupa 4:15 n-a mai intrat atat de frecvent, dar au inceput contractile. Un sentiment absolut unic si inegalabil as vrea sa mentionez. Si acum ma buseste rasul cand imi amintesc ca eram stresata ca daca n-o sa stiu cand nasc, daca n-o sa simt contractiile. AHAHAHAHAHA. Erau singurele lucruri pe care le simteam, contractiile. Nici nu respiram de durere, transpiram, ma epuiza durerea, era cam la fel de subtil ca atunci cand te loveste un tir.

La inceput au fost mai discrete, dar incepand cu 6:30 imi venea efectiv sa musc din masa de durere. A venit apoi micul dejun, pe care l-am mancat de parca nu mai vazusem vreodata mancare, eram infometata din cauza efortului, timp in care a venit rezultatul testului covid (fyi: testul urgent are minunatul pret de 750 lei, dar ce nu face o mama pentru copilul ei) si m-au mutat in sala de travaliu.

Contractiile erau din ce in ce mai intense, iar eu niciodata n-am fost prietena cu durerea, asa ca as putea spune ca incepuse agonia. La nici 10 minute dupa mine intra in sala de travaliu o alta viitoare mamica vesela nevoie mare. Ii spunea senina moasei ca ea simte contractiile, dar nu dor asa tare, ea e rezistenta la durere, ei nu-i trebuie epidurala. Daca as mai fi avut puterea cred ca i-as fi aruncat cu sticla de apa in cap, asa tare m-a enervat cand am auzit-o cum n-o doare pe ea si nu ii trebuie ei epidurala, iar eu eram transfigurata de durere.

Nu mai trece mult si se aud vaicareli din cealalta parte a camerei: au, pfu, vai, ce dor, moment in care recunosc ca am zambit. Prea intrase ea in sala de travaliu Xena, printesa razboinica, iar eu vai mamicuta mea. Dupa alte vreo 20 minute in care treceam impreuna prin aceleasi dureri chiar mi-a devenit simpatica si am inceput sa vorbesc cu ea.

Inainte de contractii si durere si travaliu eu ma aflam in categoria mamicilor care isi doreau sa nasca natural, dar cu epidurala, ca nu vad sensul unei suferinte inutile pe care o poti evita foarte usor. Acest gest de a reacurge la epidurala va determina o mamica haterita sa zica ca e maxim o nastere vaginala, nicidecum naturala, natural trebuie sa suferi, sa crapi, altfel nu esti o mama buna. Asa cum bine zice o prietena: “mamicile sunt cea mai rea specie”. So true!

In acest context la 10:30 apare luminita de la capatul tunelului: anestezistul. Un om exceptional care cred ca a simtit ca imi este frica si de epidurala, dar nu mai frica ca de contractii. A stat de vorba cu mine in timpul procedurii pentru a ma distrage si relaxa de la faptul ca imi baga un ditai acul in coloana, lucru pentru care ii multumesc din tot sufletul meu. La 20-25 minute dupa asta eram alt om. Stiti filmele alea cu drogati in care ii arata p-aia lesinati de relaxare, parca plutind intr-o alta lume? Ei, exact asa ma simteam eu. Era ireal.

Urmatoarele ore au trecut mult mai usor, iar pe la 15 fara cateva minute am inceput sa simt dorinta de a impinge. La ora 15:00 am intrat in sala de nasteri, iar la 15:15 i-am auzit pentru prima oara plansetul. Expulzia a fost rapida si destul de usoara in comparatie cu durerile contractiilor, desi bebelusul nu a fost atat de mic, avand 3,7 kg la nastere, dar si daca ar fi fost mai greu de atat, momentul in care l-am vazut, cand mi l-a pus pe burta a fost atat de inaltator incat nicio durere nu ar mai fi contat. Momentul in care l-am vazut pe el a fost momentul in care am vazut restul vietii mele. Am mai spus-o si o sa o repet de oricate ori va fi nevoie, el este cel mai bun si maret lucru pe care eu si sotul meu l-am facut vreodata in aceasta viata. Sper ca acest sentiment sa nu fie singular, pentru ca imi mai doresc inca 2 copii, eu nu ma aflu in categoria “Unul si bun” ci in categoria “Trei si excelenti”. Ce-i drept, asta nu va depinde doar de mine si doar Dumnezeu stie ce si cum va fi, dar primul pas pentru a realiza ceva este sa iti doresti.